ODLING
Att tillsätta biokol i odlingsjorden kan lindra begränsande faktorer i jorden så som brist på vatten eller näring.
Djurhållning
Att blanda biokol i djurens foder har flera fördelar, det ökar t.ex. djurens tillväxt och minskar risken för olika sjukdommar.
MILJÖ
Med biokolets adsorberande förmåga är det till en bra kandidat för att rena vatten och minska övergödning.
Klimatnytta
Biokol kan på olika sätt reducera utsläpp av växthusgaser som koldioxid, dikväveoxid och metan.
Rikare jord med biokol
Biokolets egenskaper vid odling
Användning av biokol i odling har många fördelar. Det kan övervinna eller lindra jordbegränsande faktorer och därmed främja grödors tillväxt och utveckling. Applicering av biokol lämpar sig alla olika typer av miljöer som odling inom jordbruk, trädgårdar, fotbollsplaner, växtlighet med onaturlig omgivning som i stadsmiljö m.m. Att blanda biokol i jorden påverkar markens bulkdesitet, vattenlagringskapacitet, porositet, katjonbyteskapacitet och näringsinnehåll.
Porstruktur och högt kolinnehåll
Det är biokolets höga porositet som ökar jordens kapacitet att lagra vatten vilket i sin tur också minskar urlakning. Porstrukturen hos biokol har också en positiv inverkan på jordens mikroekologiska miljö. Den rikliga mängden kol och mineralerna i biokol ökar jordens organiska kolhalt och mineralinnehåll. Biokolets förmåga att hålla kvar näringen i jorden ger grödorna ökad tillväxt samtidigt som det minskar urlakning. Läs mer om detta under miljö.
Katjonbyteskapaciet och alkalisk natur
Katjonbyteskapacitet ökar då biokol tillsätts i jorden. Katjonbyteskapacitet är ett mått på en jords förmåga att binda katjoner, vilket innebär bindning av viktiga metalljoner som kalcium, magnesium och kalium. Desto större ytarea biokolet har, desto mer metalljoner kan bindas vid ytan. Dess alkaliska natur gör att det kan användas för att höja pH-värdet i sura jordar. Biokolets förmåga att adsorbera giftiga ämnen hindrar patogen (smittämnen).
Biokolet kan också minska växternas absorption av skadliga ämnen som tungmetaller och bekämpningsmedel.
Olika typer av odlingsjord
Effekterna av biokol på skörden beror till stor del på den mängd biokol som tillsätts i jorden och marktyp. Biokol har en positiv effekt på skördar generellt, men visar större effekt när det är tillsätts på jordar med låg till medium feritilitet eller nedbruken mark.
Den positiva effekten på grödor har visat sig ackumuleras med tiden och att tillsätta biokol i odling ger en långsiktig lösning som fortsätter att hålla jorden förbättrad i flera hundra år.
Vissa typer av biokol är godkända som jordförbättringsmedel i ekologisk odling (länk).
Ökar jordens kapacitet att lagra vatten
Trivsam miljö för microorganismer
Minska patogen
Katjonbyteskapacitet
Användning av biokol ger fördelar för djuren
Biokol och foder
Genom att tillsätta biokol till djurfoder kan flera fördelar uppnås. Det förbättrar matsmältningen och ämnesomsättningen av näringsämnen, vilket i sin tur förbättrar djurens tillväxt.
Biokolets förmåga att adsorbera giftiga ämnen tros förbättra sjukdomsresistansen och främja tillväxt hos friska djur. Dessutom kan biokol rena vattenbruk, och avloppsvatten från vattenbruk, vilket leder till hälsosam utveckling av djurhållningen.
Kor och metanutsläpp
Då biokol används i foder åt kor, en halv till en procent av fodret, fås de ovannämnda fördelarna. Dessutom minskar det kornas metanutsläpp och ger ett gödsel som blandat med kompost blir utmärkt för jordförbättring när det sprids på åkern.
Biokol i fågeluppfödning
Idag kämpar fjäderfäindustrin allt mer med sjukdomar. Detta spåras ofta till mikrobiella patogener och ammoniak i ströbädden. Genom att tillsätta biokol i ströt så sker en kontinuerlig torkning och kväve fångas in, vilket gör att de mikrobiella patogenerna inte får sin näringsbas samt att de giftiga utsläppen av ammoniak minskar. Efter bara några dagars med biokol tillsatt i ströbädden kan också en betydande minskning av coop-odören märkas av.
Precis som för annat boskap så finns det även många fördelar med att tillsätta biokol i fodret vid fågeluppfödning. Biokolet främjar matsmältningen, förbättrar fodereffektiviteten, förbättrar immunsystemet och binder toxiner. Detta tillsamman ger djuren en bättre hälsa samt förbättras produktionen av kött och ägg.
Studier visar att inkludering av biokol i hönsfoder ger bäst anti-patogena effekter vid 2 % av vikten.
Tillsats vid ensilering
Ensilage är djurfoder som konserverats genom fermentering. Konservering sker genom att den naturligt förekommande mjölksyran får fodret att jäsa i en anaerob miljö (begränsad tillgång till syre).
Det undersöks nu om det går att tillsätta biokol i denna process då det tros ge förbättrat fodervärde och säkrare ensileringsprocess. Det kan också minska våmmens bildning av metan och ammoniak. Ensilage med biokoltillsats ger alltså torrare gödsel och renare djur.
FCR står för Feed Conversion Ratio och betyder foderomvandlingsförhållande
MILJÖ
Minska urlakning och rena vatten
Användning av biokol inom jordbruk gör att jorden får behålla dess näring och minskar markens urlakning. Detta innebär att växtnäringsämnen och lättlösliga ämnen inte tvättas bort med avrinnande vatten. Genom att hindra urlakning så minskas risken för övergödning/försurning av vattendrag, sjöar och hav.
Det annat sätt att använda biokol är till vattenrening. Det förbättrar vattenkvalitén, kan minska övergödning och därmed även minska metanutsläpp som nedbrytningen av alger skulle leda till.
Används inte biokolet direkt i odlingsjorden kan det verka som ett filter i avrinningsdiken vid åkermarkerna. Förutom att minska urlakningen laddas då biokolet och kan användas i odlingen och på så sätt återförs näringen till jorden igen.
KLIMATNYTTA
För en grönare framtid
Negative emission technology
Konstruktionen av kol i biokol är stabil och svår att sönderdela, vilket gör att biokol kan lagra kol i hundratals år och fungerar då som kolsänka. På så sätt är all användning (förutom förbränning) av biokol koldioxidnegativt – eller med andra ord klimatpositivt. Biokol klassades 2018 av IPCC som en “negative emission technology”.
Biokolets bidrag i kolets kretslopp
I kolets kretslopp binds koldioxid från atmosfären av växter genom fotosyntes. Kolet återgår sedan till atmosfären genom organismers cellandning och nedbrytning/förbränning av biomassa. Sen industrialiseringen så har halterna av koldioxid i atmosfären ökat, vilket har skapat obalans i kolets kretslopp. Den antropogena påverkan av kolets kretslopp ökar nivåerna av koldioxid, som i sin tur påverkar klimatet.
Om biomassa som annars återgår till atmosfären genom nedbrytning/förbränning istället omvandlas till biokol via pyrolys och tillförs odlingsjorden så kan en stor andel kol istället bindas samtidigt som biokolen hjälper till att främja växtligheten. Ökad växtlighet betyder mer växtlighet som tar upp koldioxid och det har skapats ett klimatpositivt kretslopp.
Det tar hundratals år för biokol att brytas ned i marken och 1 kg biokol motsvarar ungefär 3 kg koldioxid.
''1 kg biokol motsvarar ungefär 3 kg koldioxid''
Minskar även utsläpp av andra växthusgaser
Appliceringen av biokol reducerar inte bara utsläpp av koldioxid, utan också andra växthusgaser. Då biokol används till odling så binds kvävet i jorden, vilket minskar utsläppet till atmosfären och ökar mängden dikväveoxid. När biokol används i fodret till kor minskar djurens utsläpp av metan. Läs mer om detta under djurhållning. Det går även att minska metanutsläpp genom att använda biokolet mot övergödning, eftersom då nedbrytningen av alger minskar.
Global warming potential (GWP) är ett mått på hur mycket en gas bidrar till växthuseffekten, jämfört med koldioxid.
Gas | GWP (100 år) |
---|---|
Koldioxid (CO2) | 1 |
Metan (CH4) | 34 |
Dikväveoxid (N2O) | 298 |
CO2
Minskar utsläpp av koldioxid. 1 kg biokol motsvarar 3 kg CO2
N2O
Användning av biokol i jorden minskar utsläppet av dikväveoxid
CH4
När biokol används i fodret till idisslare (t.ex. kor) minskar djurens utsläpp av metan.
Envinn Biokol är ett initiativ som drivs av Envinn AB med visionen att vara med när intresset för biokol växer i samhället och blir en del av framtiden.